Stationsweg 107, 2515 BL Den Haag

Bekkenbodem therapie bij Fysiotherapie Hollands Spoor Den Haag

Bekkenpijn bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het bekken van de vrouw. Door de hormonale veranderingen worden de banden van het bekken soepeler. Vrouwen kunnen pijn ervaren in of rond het bekken of laag in de rug, bij het heiligbeen, het stuitje of rond het schaambot.

Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. 

De (bekken)fysiotherapeut kan je begeleiden in het verbeteren van de kracht en functie van het bekken en de bekkenspieren zodat je je activiteiten en sporten weer geleidelijk aan kunt opbouwen.

Wat kan de (bekken)fysiotherapeut voor je doen?

De (bekken)fysiotherapeut wil eerst weten welke pijnklachten je precies hebt en hoe die pijn je dagelijks leven beïnvloedt. Je houding en de manier waarop je beweegt, kunnen namelijk invloed hebben op je klachten. Ben je net moeder geworden?  Dan zal de (bekken)fysiotherapeut vragen hoe de bevalling is verlopen en of je andere klachten hebt in de omgeving van je bekken, zoals urineverlies en/of ontlastingsverlies. Meestal test de (bekken)fysiotherapeut ook de functie van je gewrichten en spieren. Hoe is de kracht, de coördinatie en de stabiliteit?

Als de fysiotherapeut vermoedt dat de bekkenbodemspieren een rol spelen bij de klachten, is het verstandig om ook inwendig onderzoek te laten doen om te kijken hoe deze spieren functioneren. Dat is een ander soort onderzoek dan je van een ‘gewone’ fysiotherapeut gewend bent. Afhankelijk van de klacht wordt dit onderzoek vaginaal of anaal uitgevoerd. Bij urine- en/of verzakkingsklachten meestal vaginaal, bij ontlastingsklachten anaal. Bekkenfysiotherapeuten hebben een speciale opleiding gevolgd om inwendig onderzoek te doen. Dit onderzoek vindt alleen plaats als jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Overigens wordt inwendig onderzoek vanwege bekken(bodem)klachten bij voorkeur niet tijdens de zwangerschap gedaan maar pas na de bevalling.

Voor én na de bevalling

De behandeling van een (bekken)fysiotherapeut bestaat vroeg in de zwangerschap én na de bevalling vooral uit oefentherapie in combinatie met advies over een juiste houding en belasting bij (het opbouwen van) activiteiten. Wat kun je wel en niet doen en hoe vaak moet je even rust nemen? In de laatste drie maanden van de zwangerschap heeft het starten van oefentherapie niet zoveel zin. Dan bestaat de behandeling vooral uit advies over een juiste houding en belasting.

Andere specialisaties bij Fysiotherapie Hollands Spoor

MAAK EEN AFSPRAAK

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op

* Door op verzenden te klikken ga je akkoord met het verwerken van de door jouw ingevulde gegevens, zoals omschreven in ons privacy beleid. Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Tarievenlijst

Intake, onderzoek en screening

52,50
 •  

Intake en onderzoek na verwijzing

47,50
 •  

Behandeling

37,50
 •  

Manuele therapie

47,50
 •  

Psychosomatische fysiotherapie

47,50
 •  

Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek

60,-
 •  

Telefonische zitting

35,-
 •  

Toeslag voor uitbehandeling

17,50
 •  

Inrichtingstoeslag

12,50
 •  

Niet nagekomen afspraak

35,-
 •  

Eenvoudige, korte rapporten

50,-
 •  

Uitgebreide rapporten

80,
 •  

Tarieven per 1 januari 2023